HOTELLER OG KROER

Rønnede Kro

Rønnede Kro

Den ligger midt i krydset. Kroen i byens hjerte. Det var her, folk i sin tid stimlede sammen, fik et måltid mad og en snak om livets gang. Og sådan er det endnu i dag. Rønnede Kro danner rammen om det gode liv, og det er her, man fejrer livets højdepunkter med fest og musik, eller blot nyder en stille stund med et traditionelt stykke smørrebrød.

Rønnede Kro blev opført i 1825 med Gisselfeld Kloster som bygherre. I de følgende år levede kroen et godt liv som kgl. privilegeret kro og med sin placering midt på den gamle hovedvej mellem hovedstaden og det sydlige Sjælland og Øerne, kom der masser af gæster og besøgende. Kroen blev et samlingspunkt for alle på Sydsjælland.

Ved ankomsten til kroen kunne gæsterne beundre de gamle lindetræer ved indgangen og træde ind i det rød-hvide, stråtækte bindingsværkshus, der med årene fik funktion af meget mere end kro. Rønnede Kro har således også været købmandsbutik, ligesom man har drevet postkontor og sågar haft egen telegrafstation på matriklen.

Gæsterne er kommet fra nær og fjern, og i de ældste dokumenter og gæstebøger står skrevet, at flere prominente mennesker har lagt vejen forbi. Det gælder bl.a. komikeren Dirch Passer, skuespillerne Bodil Kjer og Lily Broberg samt ikke mindst amerikanske Walt Disney. Der står dog ikke skrevet, hvad gæsterne fik at spise eller i hvilket øjemed, de lagde vejen forbi kroen.

I 1960’erne var Rønnede Kro en destination i sig selv, og man havde på daværende tidspunkt 26 ansatte og op imod 200 gæster hver eneste dag. Det var i de år, kroen for alvor blev kendt, og man etablerede det gode renommé, der endnu følger kroen i dag.

Siden 2008 har Rønnede Kro været del af Stenbjerg Ejendomme A/S, og efter en omfattende renovering kunne kroen i 2013 igen slå dørene op, bl.a. med en ny gildesal med plads til 100 spisende gæster, egen terrasse og frit blik ud over de åbne marker.

 

Læs mere på: R-kro.dk