HOTELLER OG KROER

Restaurant Knapp

Restaurant Knapp

De fleste sønderjyder kender Restaurant Knapp eller blot Æ’ Knapp, som den hedder i folkemunde. Restauranten ligger på halvøen Løjt Land nær Aabenraa, og er med tiden er blevet en institution i det syd- og sønderjyske. Her kommer folk fra nær og fjern for at opleve huset, stemningen og den kultur, der er blevet spisestedets særkende: Det er essensen af grænselandets gæstfrihed.

Restaurant Knapp blev oprindeligt opført i 1836 som traktørsted tilhørende skibsreder, storkøbmand og kgl. agent Jørgen Bruhn, der drev stampemølle på matriklen. Han gav spisestedet navnet Knapp, hvilket skyldes, at ejendommen er opført på en lille bakkeskråning eller skrænt, som ifølge kortoptegnelser fra dengang hed Steenbjerg Knap. Det lille ekstra ”p,” som siden er kommet til, menes at stamme fra plattysk.

Det er som at træde ind i en anden verden, når først man ankommer til Restaurant Knapp, for ejendommen stikker ud i lokalsamfundet. Den gule og hvide hovedbygning med overdækket, hvid træterrasse er inspireret af schweizerstilen, så tankerne ledes hen på de villaer eller bjerghytter, man ofte ser i Alperne. Dog er omgivelserne udpræget danske med både bøgeskov og en lille sø.

I mere end 75 år drev familien Kunkel Restaurant Knapp som populært spisested, før ægteparret Kaino og Peter Jacobsen i 1970’erne forvandlede det aldrende traktørsted til en tidsvarende kro. I midten af 1980’erne var driften dog udfordret og nye kræfter måtte træde til.

I 1987 fik Knapp ny ejer i form af erhvervsmanden Hans Michael Jebsen, der har rødder på Løjt Land. Sammen med den lokale arkitekt Günther Andersen stod Hans Michael Jebsen i det følgende år for en omfattende renovering af restauranten. Der blev bl.a. tilføjet et tårn på bygningens nordlige side for at skabe et mere harmonisk ydre. Den gamle møllebygning blev også genopført – og det endda på præcis samme sted og med samme udseende som den oprindelige mølle fra 1836.

Restaurantionslokalerne blev døbt Kunkelstuerne og indrettet i romantisk stil med rokokomøbler, guldaldermalerier og lysekroner, ligesom festsalen blev renoveret. På første sal blev der indrettet fire dobbeltværelser, og siden 1997 har Restaurant Knapp også rådet over ni værelser på den nærliggende Løjt Kro, der er opført i 1820 med hvid facade, sprossevinduer og rødt tegltag.

I 2003 valgte Hans Michael Jebsen at lade ejerskabet af Restaurant Knapp og Løjt Kro overgå til ejendomsselskabet Stenbjerg Ejendomme A/S med hovedsæde i Aabenraa.

Læs mere på: Restaurant-hotel-knapp.dk